8.3.2012 Olkaamme naisia!

/>Marketin pihassa kuhisee, porukkaa valuu pikkuhiljaa lisää ja lisää. Erilaisiin teemavaatteisiin, traditionaalisiin heimon vaatteisiin tai t-paitoihin pukeutuneita porukoita lappaa sisään; korkokenkien kopinaa, vimpan päälle laitettuja kampauksia, isoja panderooleja ja ständejä. Mikä silmiin pistävintä; ihmisistä ehkä 90% naisia ja 10% miehiä – enemmän naisia samaan aikaan yhdessä paikkaa kuin olen ennen täällä Sambiassa ollessani nähnyt!

Pian alkaa orkesteri soittaa rytmikästä marssia ja varmasti tuhatpäinen massa alkaa valua marketin pihasta golfkentälle marssien pitkin Chipatan päätietä. Tunnelma on käsin kosketeltava ja yhteisöllinen fiilis on sanoin kuvaamaton; yhteinen laulu raikaa pitkälle; jokainen tanssii, taputtaa ja jammailee tahdissa. Torvet soittavat, musiikki pauhaa. Yhden päivän naiset marssivat yhtenä rintama yhteisen asian – naisten ja tyttöjen oikeuksien – puolesta. On naistenpäivä; kaikki naiset yhteiskuntaluokkaan, asuinpaikkaan, ihonväriin, seksuaalisuuteen (jne. jne.) katsomatta seisovat yhtenä rintamana, puhaltavat yhden päivän ajan yhteen hiileen. Vaikka naiset ryhmänä on kaikkea muuta kuin yhtenäinen joukko ja jotkut saattavat olla hyvinkin etu-oikeutetussa asemassa, naisilla ympäri maailmaa on yksi yhdistävä tekijä; keskimääräisesti epätasa-arvoiset sosiaaliset, fyysiset, taloudelliset ja/tai kulttuuriset mahdollisuudet suhteessa miehiin. Esimerkiksi seksuaalisuuteen ja sukupuoleen perustuva väkivalta ja eriarvoiset työmahdollisuudet ovat aivan yhtä totta niin Sambiassa kuin esimerkiksi Suomessakin. Tänä vuonna naistenpäivän erityisteemana olivat tytöt; tyttöjen rohkaiseminen ja yhdistäminen. Sambiassa tytöt ovat erityisen suuressa riskissä joutua syrjityksi koskien esimerkiksi samanarvoisia mahdollisuuksia koulutukseen ja erityisen alttiita seksuaaliselle hyväksikäytölle ja/tai fyysiselle väkivallalle perheissään ja/tai lähiyhteisössään.

Nämä ovat juuri samoja asioita, joita myös meidän organisaatiomme, Eastern Province Women Development Association (EPWDA) on uusimmassa (2011–2013), naisten ja tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyttä koskevassa projektissaan nostamassa esille. Myös EPWDA:n naiset olivat siis ylpeinä, etunenässä marssimassa tärkeän asian puolesta. Päivän ohjelmaan kuului esityksiä, kansallishymni ja puheita puheiden jälkeen – suuria sanoja naisten ja tyttöjen oikeuksista. Naisten ryhmät ja tyttöjen ryhmät esittävät upeita tanssiesityksiä. Juontaja sanoo ”Kunniaa, kunniaa näille tytöille – he ovat tulevaisuuden johtajia ja yhdestä heistä tulee vielä presidentti!”. Yrittämättä olla skeptinen toivon todella, että tämä voisi olla tulevaisuus edes heidän lapsilleen – tai edes heidän lasten lapsille. Vielä vuonna 2012 Suomessakin naisia hidastaa se kuuluisa lasikatto; yhä edelleen suurin osa korkeimmissa johtavissa asemista olevista henkilöistä on miehiä. Mutta toivoa ei saa menettää, suunta on kuitenkin oikea!

Päivä huipentuu mihinkäs muuhun jalkapallo-otteluun non-governmental vastaan governmental organisaatiot. Ja kyllä: arvatkaa vaan kuka ilmoittautui ensimmäisenä NGO:iden joukkueeseen  Tunnelma oli vähällä hiipua, kun taivas aukesi ennen peliä oikein kunnolla, porukka alkoi häipyä ja joku sanoi ”Sambialaiset naiset eivät pelaa jalkapalloa jos sataa”. No katsotaan; eipä aikaakaan kun tiimit oli kuin olikin kasassa ja parikymmenkunta naista seisoi tuliterät shortsit ja pelipaidat päällä, likomärällä kentällä odottamassa peli alkua. Meidän vihreällä tiimillä oli kerrassaan mahtava joukkuehenki; vaikka oltiin ajoittain aika alakynnessä onnistuttiin säilyttämään 0–0 varsinaisen peliajan jälkeen. Peli oli kuin suoraan Sambia vastaan Norsunluurannikko Afrikka cupin finaalista; jatko-ajan jälkeen edelleen 0–0! Tunnelma oli hermoja raastava kun mentiin rankuille ja KYLLÄ meidän joukkue toi potin kotiin, voitettiin lopulta rankuilla 1–2 😀

On naistenpäivä ja 22 naista juoksee mutaisella, vetisellä ja heinikkoisella kentällä kaatosateessa pallon perässä. Mahtava fiilis 😀 Vaikka voitto tuntuikin makealta, sillä odotukset olivat meitä vastaan ja voitto oli myös symbolisesti tärkeä, pelin jälkeen kaikki ovat yhtä pataa; halaavat ja kiittävät toisiaan ja myös niukan tappion kokeneille jaetaan palkinnot. Naisenergiaa, yhteisöllisyyttä ja solidaarisuutta parhaimmillaan! Kunpa naistenpäivä voisi olla vuoden jokaisena päivänä…

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s