Nainen on tehty miehen kylkiluusta

Image

Alkuun asiaa. Naisten ja tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja -oikeuksiin liittyy monia kinkkisiä koukeroita, varsinkin Sambiassa. Alla on kuvia, jotka hahmottavat hieman sitä missä mennään. Saatte tehdä tulkintanne itse. Katkelmat ovat vuonna 2012 pidetyistä focus group discussioneista, joiden tarkoitus oli kartoittaa projektin tarpeellisuutta ja saavutuksia, kerätä palautetta suoraan hyödynsaajilta (kylien asukkailta) sekä saada vinkkejä tulevaan.  Edellisen Etvon Annin kirjoitus aiheesta löytyy blogin aiemmista artikkeleista, mutten malta olla palaamatta näihin keskusteluihin.

Ensimmäiset kaksi kuvaa havainnollistavat ehkä projektin lähtötilannetta parhaiten, sillä keskusteluun osallistuneet miehet eivät olleet osallistuneet koulutustilaisuuksiin, joita kyläläisille pitävät paikalliset, hankkeen varoilla koulutetut vapaaehtoiset. Projektin yksi keskeisimmistä tavoitteista onkin osallistaa kylien miehet ja pojat yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi, koska perinteisessä sambialaisessa perheessä mies vastaa yksin päätöksenteosta. Tämä on kuitenkin myös yksi keskeisimmistä haasteista. Keskustelua vetää projektikoordinaattori Ernest, M tarkoittaa miestä ja W naista.

Image

Image

Image

Image

Image

”Do you know what a term gender stands for?”  Välillä vähän huvittaa, välillä ei naurata yhtään.  ”It means that a wife can be on top during an intercourse.” Ainakin hanke on ihan ok tarpeellinen.

Maaseudulla lapsiluku on yli seitsemän, tyttöjen avioitumisikä matala, teiniraskaudet yleisiä, synnytysvälit tiheitä, terveydenhuolto puutteellista, polygamiaa löytyy, samoin perheväkivaltaa (kaikkiin mahdollisiin suuntiin)… Oman lisänsä tuo Sambian HIV/AIDS -tilanne. Lähteestä riippuen luku vaihtelee hieman, mutta noin joka seitsemäs aikuinen on HIV-positiivinen, minkä takia vastasyntyneen elinajanodote on laskenut alle 40 vuoteen.  Jos tälle radalle lähtee, tulee voimaton olo. Noh. Voimattomana on vaikea toimia. On siis parempi keskittyä tähän projektiin, sen onnistumisiin sekä toimintoihin, näin viimeisenä vuotena erityisesti jatkuvuuden turvaamiseen ja vaikutusten arviointiin. Ryhmäkeskusteluiden perusteella projekti on hyödyttänyt monia, niin naisia, miehiä kuin perheitäkin, vaikka paljon onkin vielä ongelmia. Erityisesti informaatio erilaisista ehkäisymenetelmistä sekä niiden hyödyistä on koettu tärkeäksi. Ehkäisyvälineisiin liittyviä myyttejä on myös pyritty oikaisemaan – ehkäisypillerin takia ei tosiaan ainakaan toistaiseksi ole syntynyt alienia. Kesäkuussa toteutetaan uusi liuta focus group discussioneita, joiden avulla hankkeen lopuilta kolmelta alueelta kerätään kvalitatiivista aineistoa projektin onnistumisista ja haasteista. Pakko kuitenkin sanoa – kolme vuotta tuntuu lyhyeltä ajalta asettaa, saavuttaa ja varmistaa hankkeen kehitystavoitteet. Toisaalta tiedontarve nyt ei varmaan koskaan lopu. Hmm.

Mutta JES. Tämän vuoden hommia onkin uuden hankkeen suunnittelu, kiitosta vain HYY:lle päätöksestä lähteä hakemaan uutta rahoitusta ja jatkaa yhteistyötä EPWDA:n kanssa! Meidän tarkoitus on täällä tavoittaa kylien asukkaiden todelliset tarpeet ja paikantaa uuden hankkeen ydin hyödynsaajan näkökulmasta käsin. Maaseudun naisten voimaannuttaminen jatkuu Sambiassa ja Helsingin yliopisto on siinä mukana, aika siistiä kuulkaas. Aiheeltaan uusi hanke on luultavasti lähellä nykyistä, mutta pientä hiomista kaipaavat niin toteutus kuin seurantakin. Paljon opitaan myös virheistä.

EPWDA:sta lisää osoitteessa http://www.epwda.org/. Noille nettisivuille kyllä pitäisi tehdä jotain, huoh. Pyry, löytyisikö joku kouluprojekti, johon haluaisit materiaalia?

Kuvasarja muusta elämästä, joka on ollut täynnä kohtaamisia, N’cwala -seremoniaa, maissikiljua, paljasta pintaa, Lusakaa, aurinkoa, vihreyttä ja onnea:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Sambiasta ja elämästä oppii edelleen paljon katsomalla telkkaria. Eilen illalla parhaaseen katseluaikaan tuli ohjelma oman yrityksen perustamisesta ja kestävästä lihateollisuudesta Eteläisessä provinssissa. Pari päivää sitten sambialaisille opetettiin kiinaa (jonka rooli rahoittajana lähes kaikessa ja koko Afrikassa on huomattava ja edelleen kasvussa). Tv on jännä. Liikkuva kuva koukuttaa kaikkia ja kun on vain yksi kanava, voidaan lähettää mitä tahansa ohjelmia ja jengi katsoo. Mun tv-hetkiä valitettavasti häiritsevät lähes jokailtaiset sähkökatkot, jotka kestävät suunnilleen muutaman tunnin. Silloin on pimeä, todella pimeä – ei auta muuta kun mennä nukkumaan. Onhan kello jo puoli kahdeksan. Onneksi malarialääkkeet takaavat villit unet, vähän kuin katsoisi elokuvia.

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s