Rihannako satanisti?

Sambia5 123

African time. Tänään sen sanoi ääneen projektikoordinaattori Ernest ja mua nauratti. Odoteltiin meidän pomoa tapaamiseen reilu tunti, minkä jälkeen nainen ilmoitti lähtevänsä pankkiin. Ei selityksiä, ei mitään. Se siitä kokouksesta, ehkä huomenna. Eli tavallinen päivä toimistolla ja kyllähän se turhauttaa. On niin paljon intoa ja aikaa, eikä paljoa tekemistä. Jatkuvasti puhutaan huomisesta, ensi viikosta, jostain tulevasta ajasta, jolloin yhtäkkiä alkaa tapahtua ja kunnolla. Kai hidastelulle on perusteensa, esimerkiksi sadekausi, jonka takia kaikki kyläläiset ovat pelloilla. Silloin ei opiskella tuplaehkäisystä. Kuiva kausi alkaa huhtikuun tienoilla ja sitä edeltää maaseudulla tiukempi työtahti. Meille se tarkoittaa maissin syömistä toimistolla, odottelua ja suunnittelua. Onneksi ihan oikeasti ensi viikolla lähdetään vihdoin kiertämään kyliä! Ernestin havaintojen mukaan me länsimaalaiset tunnemme tylsyyttä, jos ei ole tekemistä. Taas naurattaa. Oon varmaan malliesimerkki.

Keksin siis tekemistä. Sain tänään valmiiksi koosteen viime vuoden koulutuksien raporteista, joissa kouluttajat eli community facilitatorit ovat listanneet tilaisuuksissa käsiteltyjä aiheita, kohdattuja haasteita, opittuja asioita ja muita huomioita. Välillä tarvitsin meidän autonkuljettajan Jamesin käännösapua. James on 27-vuotias. Siitä päästiinkin sitten äkkiä keskustelemaan miesten ympärileikkauksesta ja siitä, miten ympärileikkaus vaikuttaa HIV:n ja kohdunkaulansyövän leviämiseen. James selittää esinahan alle jäävästä liasta ja mä pohdin sitä, mikä vaikutus joka puolella näkyvään ympärileikkaus-propagandaan on sillä, että kampanjan päärahoittaja on USAID, jenkit. Mielenkiintoista. James jatkaa, että esinahan kanssa harrastaessa tulee helpommin haavoja, joiden kautta infektiot sitten leviävät. Siis mitä haavoja?

Kohdunkaulansyöpä on Sambiassa huomattavan yleinen kuolinsyy. Tapauksia on toiseksi eniten maailmassa. Sambian isoimmassa sanomalehdessä sanotaan, että virus tarttuu yleensä miehiltä, joita ei ole ympärileikattu. Erityisen riskialttiita infektiolle ovat HIV-positiiviset naiset. HIV:n tartuntariski puolestaan vähenee 70 prosenttia, jos mies on ympärileikattu. Hetkinen, miten toi prosentti on laskettu? Mulle täysin uusi näkökulma ja uutta tietoa. Löytyykö blogin lukijoista asiantuntija, joka voisi kertoa oman mielipiteensä ympärileikkauksen, HIV:n ja kohdunkaulansyövän yhteydestä? Netti maksaa täällä liikaa, en raaski koko iltaa googlettaa, mutta aihe kiinnostaa! Jos ympärileikkaus vähentää HIV-tartunnan riskiä, niin kiva. Mutta jos se ei vähennä riskiä 100 prosenttia, onko järkeä kuluttaa niin paljoa resursseja tähän aiheeseen? Luodaanko kuva, että ympärileikkauksen jälkeen ei tarvitse kondomia?

Sambia5 149

Käyty keskustelu on kuitenkin suoruudessaan äärimmäisen hauska. Ja se loppuu tietysti Jamesin oman tilan läpikäymiseen. Kohdunkaulansyöpä taas ei ole hauska, säännöllisellä testauksella sairaus on mahdollista todeta ajoissa ja potilas saada tehokkaaseen hoitoon. Siinä taas yksi syy, miksi tämä projekti on aika jees. Moni nainen kuulee ensimmäistä kertaa syövästä ja rohkaistuu menemään testattavaksi. Ideaalitilanteessa aviomies lähtee mukaan klinikalle.

Lisää huumoria vakavien asioiden keskelle. Ystäväni Jane kertoi, että täälläpäin on tavallista uskoa, että naisartistit, kuten Rihanna ja Lady Gaga, ovat satanisteja. Beyonce on oikeasti kuollut ja demoni vallannut hänen ruumiinsa, itse saatana antanut jumalaisen lauluäänen. Ainoa, joka ei ole satanisti, on Jennifer Lopez. Heheee. Janeakin naurattaa. Sen jälkeen hän haluaa nähdä, miltä mun ehkäisypillerit näyttävät.

Kotimatkalla siististi pukeutunut mies pitää sylissään pientä lasta. Mies kysyy, miten menee. Seuraavaksi mies kertoo, että tämä lapsi tässä etsii jotakuta, joka adoptoisi sen. Mä nauran, mies nauraa. Mä todella toivon, että se oli vitsi.

Mutta ei täällä aina hauskaa ole. Sitä vaan yrittää kaiken valkoisuusahdistuksen, tylsyyden ja kuoleman keskellä muistaa ne hilpeämmät hetket. Kuolema on jatkuvasti läsnä Sambiassa. Joku on aina menossa hautajaisiin ja lehdissä on paljon muistoilmoituksia nuorista, keski-ikäisistä ja vanhoista kaivatuista. Jokaisen perheessä tai vähintään ystäväpiirissä on joku kuollut liian nuorena. Liian monesti kuolinsyyksi mainitaan ”HIV-related illnesses”. Joten ympärileikattu tai ei, käyttäkäämme kondomia.

Pikku-Doro huutaa kymmenettä kertaa ”hallelujah”, jonka jälkeen mun pitää aina huutaa ”amen”, naurattaa ai että.

Sambia5 105

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s