Rocky VII

Image

Arki sukupuolittuneessa Sambiassa. Kasvoin aikuiseksi ja muutin pois perheen luota taloon, jonka jaan sambialaisen naispuolisen kämppiksen kanssa. Comfort on hänen nimensä – ei voi luvata kuin hyvää. Perheen jättäminen tuntui pahalta, mutta halu olla aikuinen ja itsenäinen voitti ja hyvä näin. Kämppiselämä ei ole kovin yleistä Sambiassa, joten olin onnekas löytäessäni Mukavuuden. Ei ihan Arkadiankadun kommuunieloa voita, mutta edes jotain sinnepäin.

HYYn monitorointimatka toi huhtikuun alussa kaksi suomalaista kaunotarta Chipataan. Seura oli erinomaista, kiire melkoinen ja mielenkiintoista tekemistä riittää jatkossakin. Monitoroinnin lisäksi aloimme suunnitella uutta projektia. Kädenvääntöä jälleen lasten ja nuorten seksuaalikasvatuksesta. Ei hemmetti kun ahdistavaa. Erimielisyydet muutamista asioista etenkin miespuolisen projektikoordinaattorin kanssa ovat ilmeisiä ja aina en kykene edes kulttuurisensitiivisyyden nimissä hillitsemään itseäni – mikä tietenkin erittäin viisas ratkaisu. Ei tee Sambia hyvää minun miesvihalleni. Timo, siinä sen nyt myönnän hah.

Sukupuoli ottaa muuten ihan mukavassa arjessa päähän. Tai enemmänkin se, mitä liittyy naisena elämiseen Sambiassa. Esineellistämistä sekä alempiarvoisuutta, naisen oikeutta olla ihminen ei kunnioiteta. Nainen saa harvoin valita puolisonsa, mikä tietenkin on miehen oikeus. Miehen maksaessa vaimostaan syntyy omistussuhde, joka tarkoittaa seksileluna ja synnytyskoneena olemisen lisäksi työntekijää pellolle. Kaupunkien ja kylien erot ovat melkoisia ja yleistykseni karkeita, mutta tiivistetysti – avioliiton merkityksellistyminen omistuksen kautta näkyy ihan joka puolella ja ylläpitää naisen alistettua asemaa. Seurustelukulttuuri on melko olematonta, minkä takia ajatus yhteisesti jaetusta ja tasa-arvoisesta romanttisesta suhteesta on varmasti astetta vieraampi. Tai siis kyllä tyttöystäviä riittää, mutta ne elelevät yleensä rinnakkain vaimojen kanssa. Kaverisuhteita etenkin miespuolisiin sambialaisiin onkin ollut melko vaikea luoda ja suppeampi ystäväverkosto tekee elämästä vähän tylsää. Kämppikseni sanoi, että olet kulttuuristasi ja alkuperästäsi riippumatta täällä aina ensimmäisenä nainen.

Huorakulttuuri on taas ihan oma jännä lukunsa ja jatkuvasti näkyvillä sekä keskustelussa. Keskustan baarissa lähes kaikki naiset lisäkseni ovat töissä ja yksi keskeisimmistä perusteista, miksi nuorelle ei saa kertoa ehkäisystä on se, että se johtaa prostituutioon. Toisaalta prostituoitu on taloudellisesti riippumaton aviomiehestä sekä vapaa esimerkiksi polttamaan tupakkaa julkisesti. Viikonloppuna tutustuin yhteen seksityöntekijään, Anniin. Olipa kieltämättä taas jännittävä ja hauska viikonloppu. Aiheeseen meinaan perehtyä kunnolla eli prostituutiosta ja Annista lisää myöhemmin. Kenttätyötä ja soluttautumista tiedossa.

Kulttuurien erilaisuus ja universaalit ihmisoikeudet. Mikä tekee sukupuolten tasa-arvosta universaalin kehityksen mittarin, jota voi sitten tulla Sambiaan asti pällistelemään ja ihmettelemään? Sosiologina myönnän uskovani valistuksen tunnistamaan edistysajatteluun, ihmiskunnalla on mahdollisuus oppia ja kehittyä tasa-arvoisemmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi. Tieteellinen tutkimus ja toivottavasti avoin demokratia ohjaavat tavoitteita. Mutta toisaalta – yhden totuuden etsiminen muuttuu vaaralliseksi, jos se totuus onkin tulkittu väärin. Onko tasa-arvoajattelu oikea totuus, jota länsimaat voivat sitten esimerkiksi kehitysyhteistyöprojektien kautta ujuttaa Afrikkaan?

Rakkauteni sosiologiaan, sukupuolentutkimukseen, toimintaan ja rakenteisiin tekee elämästä välillä haastavaa. Weberin ja Durkheimin tulkinnat protestanttisesta etiikasta sekä uskontojen sosiaalisesta alkuperästä pyörivät mielessä päivittäin Foucault’sta puhumattakaan. Bussissa mies kertoi, ettei homoutta ole Sambiassa ja länsimailla ei ole oikeutta tuoda sitä tänne. Mielenkiintoinen keskustelu jälleen. Ja tämä on kyllä parhautta Sambiassa. Joka päivä tapaa jonkun jännittävän ihmisen, jolla on niin erilainen näkemys maailmasta, uskonnosta, sukulaisuudesta, avioliitosta, perheestä, sukupuolesta, seksuaalisuudesta, seurustelusta, lapsista, kasvatuksesta, kehityksestä, ehkäisystä, seksistä tai ihan mistä vaan! Yksittäisten ihmisten kanssa on helpompaa keskustella asioista ja selittää tasapuolisesti omaa maailmankuvaa ymmärrettäväksi, mikä kokonaisuuden tai jo hankkeenkin tasolla tuntuu jumiutuvan rakenteisiin ja pysyvämpiin valta-asetelmiin. Tekee hyvää olla oman kuplan ulkopuolella vaikka sitä kuplaa onkin ihan mieletön ikävä.

Johan oli avautumista kerrakseen. Kai tämän blogin tarkoitus oli toimia mullekin jonkinlaisena terapiavälineenä. Toisaalta taidan avautua sukupuoliasioista riittämiin myös Suomessa eli ei sinänsä mitään uutta. Löysin myös toisen tavan terapoida itseäni. Intialainen pariskunta pitää kuntosalia Chipatan keskustassa. Joogasalin ja kuntosalin yhdistelmä on mitä mainioin, vaikka astanga onkin vastoin heidän uskontoaan. Miesten ja naisten vuorot ovat erillään, mutta sain poikkeusluvan mennä aamuisin sekoittamaan järjestystä, koska naisten vuoro on toimistoaikaan. Saan kuitenkin olla yleensä yksikseni, ei ole kuntosali kovin suosittua täällä. Hakkaan säkkiä ja nostan rautaa. Oman elämän Rocky Balboa. Bollywoodin värittämä pakomatka Afrikasta, ihan sairaan hyvä ihmiskoe. Miltä tuntuu, jos seuraavat kaksi kuukautta käyn joka duunipäivä aamulla seiskalta narsistisella innolla muokkaamassa omaa valkoista kehoani?

Hohhoijaa

 

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s