Kolme tyttöystävää ja kaksi vaimoa?

Image

Uusi hankehakemus palautettu otsikolla Improving the reproductive health and quality of life of girls and women in their reproductive age in the Eastern Province of Zambia! Työparini Ernest lähti hautajaisiin viikko ennen dealinea ja jätti puolivalmiin hakemuksen vastuulleni. Ei nyt ihan mennyt KEPAn oppien mukaisesti, mutta valmista tuli ja toivottavasti menee hakemus lapi. Erityisen iso kiitos HYYn kehitysyhteistyökoordinaattorille Ilonalle mielettömästä työstä.

Vietin siis ansaittua lomaviikonloppua kavereiden luona Lundazissa. Yövyin ystäväni Sofian isän talossa, jonka  keittiössä häärää vanhempi nainen. Tiedän, että Sofian äiti on kuollut ja muutaman sekaannuksen jälkeen mulle väännetään rautalangasta. Kyse on tietenkin polygamiasta, mistä muustakaan.

Lundazissa yli 20 prosenttia naimisissa olevista naisista on avioliitossa polygamistin kanssa. Polygamia on laitonta kirjoitetun lain mukaan, mutta perinteinen laki sallii miehelle useamman vaimon. Nykyisin kuitenkin puhutaan vain noin kahdesta, kolmesta tai neljästä vaimosta – isoisoisällä oli huhun mukaan 17 vaimoa. Käytännössä vaimot yleensä asuvat eri taloissa ja mies on kunkin vaimon luona viikon kerrallaan. Jos nainen synnyttää Sambiassa keskimäärin 6-7 lasta, saadaan hauskoja lukuja. Isoisoisällä kesti melkein neljä kuukautta kyläillä vaimot läpi ja lapsia ukolla oli noin sata. Tää nyt on vain legenda, mutta ihan hauska sellainen.

Viikonlopun aikana puhuttiin enemmänkin miehistä, naisista, vaimoista, tyttö- ja poikaystävistä, kukista ja mehiläisistä. Kaveri kysyi mitä teen, jos aviomies ilmoittaa ottavansa toisen vaimon. Kyseisen kaverin isällä oli neljä vaimoa ja sama haave on pojallakin – kunhan vain on tarpeeksi rahaa ison perheen elättämiseen sekä useampaan lobolaan (rahasumma, joka maksetaan tulevan vaimon perheelle). En vieläkään ole varma, oliko kaveri tosissaan vai kiusasiko vain. Ei mulla ole paljoa sanottavaa – miten väitellä polygamian hyvistä ja huonoista puolista kun ei kauheasti ole kokemusta? Tutkimusten ja monien mielipiteiden mukaan polygamia ja köyhyys linkittyvat kuitenkin Sambiassa vahvasti. Vaimoja kohdellaan työvoimana ja lasten elättämiseen eivät rahat riitä. Myös vaimojen välilla on usein kinaa, koska mies suosii helposti uusinta vaimoa. Vaimo ei ole myöskään välttämättä päättänyt omasta avioitumisestaan tai hyväksy oheisvaimoja, avioero taas ei ehkä taloudellisista syistä ole mahdollinen.

Useampi vaimo kiikarissa tai ei, tyttöystäviä ja poikaystäviä tuntuu kaikilla olevan vähintään kaksi.  Harvemmin on kuitenkaan kyse mistään kovin vakavasta suhteesta. Sanat poikaystävä ja tyttöystävä oikeastaan tarkoittavat täällä ihan jotain muuta kuin Suomessa. Tai sitten kaverini joko Suomessa tai täällä ovat erikoisesti valikoituneita. Yhdellä miespuolisella kaverilla on neljä tyttöystävää – yhdestä ilmoitti tykkäävänsä oikeasti. Toisella ja kolmannella miespuolisella kaverilla on vaimo kotona ja tyttöystävä matkassa. Yksi naispuolinen kaveri ohjeisti, että on katsos parempi olla kaksi poikaystävää, koska toinen kuitenkin pettää odotukset. Sama tyttö kertoi, että nyt loppui naimisissa olevien miesten tapailu. Toinen naispuolinen kaveri ei ole samaa päätösta tehnyt, vaan haaveilee häista naimisissa olevan miehen kanssa. Kolmas naispuolinen kaveri päivittelee kovaan ääneen sambialaisten miesten moraalia, mutta kertoo sivulauseessa tapailevansa kahta eri miestä. Toinen ei ole tosissaan, toinen on naimisissa. Kuka olisi uskonut, etta tulen takaisin Suomeen konservatiivisena ydinperheen puolustajana?! No en ehkä tule, mutta ainakin olen saanut uusia perspektiivejä kysymyksiin seurustelusta, parisuhteesta, avioliitosta, luottamuksesta ja rakkaudesta. Jännittavää.

Entä mitä eroa on useammilla vaimoilla ja useammilla tyttöystävillä? Vaimot nyt yleensä tietävät toisistaan, mutta eivät ne tyttöystävätkään tyhmiä ole. Miehellä saattaa olla myös sekä vaimo että tyttöystävä. Tyttöystäviä elätetään usein siinä missä vaimojakin, vaikka henkilöt ehkä vaihtuvatkin tiheampään kuin vaimot. Ehkä ero on siinä, että nainen ei voi saada useampaa aviomiestä, mutta useampi poikaystävä on mahdollinen? Oli miten oli, useampi samanaikainen seksisuhde taitaa olla huomattavasti hyväksytympää kuin Suomessa, eikä avioliitto kauheasti menoa hidasta. Suomalainen seurustelusuhde, jossa pari on pitänyt yhtä useamman vuoden ja asuvat samassa kodissa ilman avioliittoa ja muita suhteita, on käytäntonä melko vieras. Mutta mikä nyt on hyvä ja mikä huono?

Jos polygamia lisää koyhyyttä ja vahvistaa sukupuolten välista epätasa-arvoa, pois se maailmasta. Mutta en osaa liian perusteellisesti kertoa, miksi heteroseksuaalinen ydinperhe olisi se ainoa oikea tapa muodostaa perhe tai miksi monogaminen seurustelusuhde ainoa terve seksuaalisen itseilmaisun muoto. En siis edes yritä. Enemmän ihemetyttää avioliiton ulkopuolisten suhteiden yleisyys ja erityisesti miehen oikeus näihin suhteisiin. Liian moni ukkomies kay vieraissa ja huorissa ja minä pääsen moralisoimaan. Mikä on avioliiton merkitys ja missä ovat kaikki miespuoliset prostituoidut?

Kai sitä voisi ajatella, että oli suhde minkälainen tahansa – kunhan se ei alista ja kunhan kaikki osapuolet ovat tietoisesti ja vapaasta tahdosta mukana pelissä, ei pitäisi huolestua. Moniavio-oikeus myös sambialaisille naisille? Siihen vielä päälle homoseksuaalisuuden dekriminalisaatio ja samaa sukupuolta oleville ihmisille avioliitto-oikeus niin johan on Sambian pakka sekaisin. Nyt ymmärrän, miksi facebookissa on statusvaihtoehtona ”It’s complicated”. Vai onko meidän ajattelu sittenkin vain todella rajoittunutta?

 

 

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s