Ine ndili ndi bvuto, ndifuna kuti inu mundipeleke ku chipatala

(Otsikko on nyanjaksi ja sen merkitys selviää kirjoituksen päätteeksi.)

IMG_1795

Sadekauden vedellessä viimeisiään oli aika käynnistellä EPWDA:n ja HYY:n hankkeen aktiviteetteja Chadizassa, Mambwessa ja Nyimbassa. Ensimmäinen aktiviteetti, johon pääsimme käsiksi, oli Safe Motherhood Action Group eli SMAG-koulutukset.

Ensin viralliset asiat SMAG-koulutuksista: Yksi keino parantaa naisten ja tyttöjen lisääntymisterveyttä ovat vapaaehtoisvoimin toimivat Safe Motherhood Action -ryhmät. EPWDA kouluttaa sekä nais- että miesjäseniä Safe Motherhood Action -ryhmiin alueille, joilla ryhmiä ei vielä ole tai jäseniä on vähän. Sambian valtio kouluttaa SMAG-jäseniä, mutta HYYn ja EPWDAn tuoma lisäapu on suuresti arvostettua ja tulee tarpeeseen. Tavoitteena on saada raskaana olevat ja synnyttäneet naiset käymään terveystarkastuksissa sekä vähentää kotona tapahtuvien synnytysten lukumäärää ja muun muassa näiden kautta pienentää äitien ja vauvojen kuolleisuutta.

IMG_1803

SMAG-koulutus kestää viisi päivää, minkä aikana opitaan käytännön harjoitusten kautta tunnistamaan niin äidin kuin lapsenkin ongelmia raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. SMAG-jäsenet oppivat myös antamaan ensiapua kotona ennen kuin nainen ja vauva saadaan kuljetettua terveysasemalle. SMAG-jäsenille onkin iso tarve alueilla, joilla lähimmälle terveysasemalle on pitkä matka.

IMG_1822

IMG_1876

Koulutuksen jälkeen SMAG-jäsenten on tarkoitus järjestää tapaamisia omissa kyläyhteisöissään ja levittää sitä kautta oppimaansa tietoa laajemmalle ryhmälle. SMAG-jäsenet ovat korvaamaton apu terveysasemille, sillä SMAG-jäsenten kuukausiraporttien kautta saadaan tarkempaa tietoa muun muassa raskaana olevien naisten lukumäärästä sekä raskauden tai synnytyksen aikaisista ongelmista kylissä.

IMG_1843

EPWDAn järjestämien koulutusten kautta saadaan yhteensä 60 uutta jäsentä Safe Motherhood Action -ryhmiin.

Sitten muutama epävirallinen seikka SMAG-koulutusten ajalta:

Tanssi ja laulu: Jokainen koulutuspäivä aloitettiin ja päätettiin laulaen ja tanssien ja ehdittiin siinä välissäkin laulaa ja tanssia.

IMG_1818

Biljardi: Koulutuspäivien illat kulutettiin biljardinpeluun parissa. Tulin peitonneeksi sekä Chadizan että Mambwen (en tiedä miten viralliset) puolustavat biljardimestarit. Ja oijoijoi, kun otti miehillä häviö koville! Mutta voin lämpimästi suositella biljardin peluuta, jos haluat murtaa jäätä uudessa paikassa!

Ine ndili ndi bvuto, ndifuna kuti inu mundipeleke ku chipatala (Minulla on ongelma, viekää minut sairaalaan): SMAG-koulutuksissa kuulin jatkuvasti toisteltavan otsikossakin olleita sanoja bvuto, chipatala… Koulutuksissa puhuttiin muun muassa yhteisöissä voimassaolevista perinteisistä uskomuksista, afrikkalaisista lääkkeistä ja noitatohtoreista, joten bvuto-sana (lausuttuna vuuto) kääntyi pienessä mielessäni voodooksi. Ihmettelin käytännön harjoitusten aikana, että hmmm, nähtävästi SMAG-jäsenen on tiedusteltava onko raskaana olevaan naiseen käytetty voodoota. Lisäksi pohdin, että raskaana oleva nainen on aina nähtävästi kuljetettava niinkin kauas kuin Chipataan asti sairaalaan (chipatala). Lopulta oli pakko kysyä näiden sanojen tarkoitusta, kun en oikein uskonut omiin tulkintoihini. Selvisi, että bvuto tarkoittaa ongelmaa ja chipatala sairaalaa. Käytännön harjoituksissa olikin kyselty, että mikä on ongelmana ja vaikka terveysasema onkin joskus kaukana, niin ei kaikkia potilaita tarvitse silti Chipataan asti kuljettaa. Ja sitten taas naurettiin. Ja paljon.

IMG_1842

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s