Päällikkösaagan jatko-osa – taikuutta, valtataistelua, protokollaa ja lahjakukko

Nyt on menty niin tukka putkella pitkin itäistä provinssia, että ei meinaa edes ehtiä kirjoitella. Tavattu, kunnioitettu ja juhlittu päälliköitä niin paljon kuin on ehditty. Päälliköt Msoro, Mnkhanya, Ndake, Kawaza, Zingalume, Mwangala, Mulolo, Mpembamoyo, Gawa Undi… Päällikkökeskeisen arkeni myötä kirjoitankin vielä jatko-osan tähän päällikkösaagaan.

Ei päällikkyyttä ilman taikuutta? On sanottu, että päälliköksi ei pääse ilman, että tuntee taikuutta. Uusien päälliköiden valinnat ovat harvoin yksimielisiä ja yleisesti uskotaankin, että henkilölle, joka valitaan päälliköksi, on tehty taikoja noitatohtorien tai noitien toimesta. Pelätyin päälliköistä on kuuleman mukaan päällikkö Msoro. Monia päällikköehdokkaita kuoli yllättäen ennen kuin nykyinen päällikkö Msoro nimettiin. Hmm… Ehkä liikkeellä oli jokin kuolettava epidemia?

Päällikön kuoleman hetkelläkään taikuuspuheilta ei vältytä. Päällikkö Jumbe IV:n kuolemasta huhutaan jo, että kyse ei ollut luonnollisesta kuolemasta. Koko Jumben IV:n hallitsijakauden ajan eräs päällikkyydestä kilpailut perhe toivoi päällikön kuolemaa. Kun kuolema korjasi Jumbe IV:n, kilpailevan perheen kerrotaan pitäneen isot juhlat. Kuuleman mukaan Jumbe IV sanoi vaimolleen pari päivää ennen kuolemaansa, että hänellä on tunne, että hänen vastustajansa ovat voittaneet ja hän olikin antanut vaimolleen ohjeita miten toimia hänen kuolemansa jälkeen. Jumbe IV oli nähnyt erään indunoistaan (neuvonantajistaan) poimivan maata, johon päällikkö oli hetki aikaisemmin astunut. Epäilys oli, että tuota maata käytettiin magian välineenä aiheuttamaan Jumbe IV:n kuolema.

Juhlintaa Kateten DWDA:n toimiston luona päällikkö Kawazan nimittämispäivänä

Juhlintaa Kateten DWDA:n toimiston luona päällikkö Kawazan nimittämispäivänä

Päälliköksi valitsemisen kaksipiippuisuus. Kateten District Women’s Development Associationin toiminnanjohtaja Vaines Phiri nimitettiin päällikkö Kawazaksi. (Myös naisia toimii tosiaan päällikköinä.) Matkasimme EPWDA:n porukan kanssa Kateteen juhlistamaan nimittämistä. Ensi alkuun odotimme Vainesin kotikylässä, josta siirryimme ylipäällikkö Gawa Undin palatsille nimittämisseremoniaan. Tilaisuuden tallentaminen oli ehdottoman kiellettyä. Tanssin, laulun ja puheen jälkeen Vaines talutettiin chitengellä (kankaalla) peitettynä päällikkö Gawa Undin eteen ja lopulta uuden päällikkö Kawazan kasvot paljastettiin yleisölle. Uutta päällikkö Kawazaa on etsitty neljästä viiteen vuotta eikä nytkään valinta ollut yksimielinen. Joka tapauksessa Vaines Phiristä tuli päällikkö Kawaza ja päällikkö Gawa Undi painotti, ettei kenenkään tulisi sitä epäillä. Huomioon ottaen kuulemani valtataistelut ja nimittämisiin liittyvät kuolemat, ei käy kyllä kateeksi päälliköksi nimitettävää henkilöä. Kuulin, että Vaines Phiriä olikin kuljetettu useiden noitatohtorien luona ennen nimittämisseremoniaa. Vähän niin kuin tietokone tarvitsee virusturvan, tarvitsee päällikkökin erinäistä suojaa.

Päällikkö Kawazan palatsilla menossa tervehtimään vastanimitettyä päällikköä

Päällikkö Kawazan palatsilla menossa tervehtimään vastanimitettyä päällikköä

Protokollaa. Päälliköiden kanssa toimiminen on täynnä byrokratiaa ja protokollaa. Päälliköitä tervehditään aina polvistuen, taputukset tulee tehdä tietyssä rytmissä ja kunnioitusta osoittaa ”Yo chalo” -ilmaisulla. Päälliköillä on aina mukanaan vähintään yksi luutnantti. Tiukimmat luutnantit löytyivät päällikkö Mnkhanyan palatsilta Mambwesta. Autokuskimme James ei suostunut tulla tapaamaan päällikköä tällä kertaa, koska edellisellä vierailulla James oli saanut huudot luutnantilta, koska oli taputtanut liian nopeassa tahdissa. Olikin ehkä hyvä, että James jäi odottamaan autoon, sillä luutnanteilta tuli sen verran tiukkaa komentoa polvistumisen ja taputusten suhteen.

Ehkäpä päälliköitä sittenkin vaan kyllästyttää kaikki se pokkurointi? Osallistuimme EPWDA:n projektikoordinaattori Ernestin kanssa erääseen Planin järjestämään perinteisten johtajien tapaamiseen. Aamulla saavuin kokouspaikalle ja toivottelin hyvä huomenet ja kyselin voinnit kokouspaikan ulkopuolella istuvalta miekkoselta. Ernest saapui paikalle hieman minun jälkeeni ja meni polvistuen tervehtimään kyseistä miekkosta, joka olikin itse asiassa päällikkö Mulolo. Nolona siinä katselin vieressä…

Toissa viikolla vierailimme Chadizan päälliköiden palatseilla, myöskin kyseisen päällikkö Mulolon luona. Ehkä aiempi lähestymistapani ilman pokkurointeja olikin oikea, sillä tällä toisella tapaamiskerralla päällikkö Mulolo halusi lahjoittaa minulle kiitokseksi kukon! Siellä minä sitten hämilläni kökötin kukko sylissä vierailun loppuun saakka. Jäin tuona päivänä vielä itsekseni Chadizaan, koska tapasin seuraavana päivänä yhteisöfasilitaattoreita, mutta kukko matkasi Jamesin ja Ernestin kanssa kotiini Chipataan. Olen sen verran otettu tästä lahjasta, että kukko saattaakin säilyttää päänsä eikä päädykään pataan. Tuolla se nytkin kiekuu. Taitaa luulla itseäänkin päälliköksi.

IMG_2495

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s